Tomas Bro, st-läkare på ögonmottagningen på Höglandssjukhuset i Eksjö Foto: TT/Privat

För många ögoninflammationer behandlas med antibiotika

Publicerad

Mer än två tredjedelar av de som drabbas av ögoninfektioner i Jönköpings län behandlas med lokal antibiotika, detta trots kunskap om resistensutveckling som anses vara ett av de största hoten mot den globala hälsan.

I en studie gjord av Tomas Bro, ST-läkare på ögonmottagningen på Höglandssjukhuset i Eksjö, har det kommit fram att konjuktivit – i dagligt tal ögoninfektioner – behandlas med antibiotika i onödan, vilket kan leda till resistens.

Region Jönköpings län rekommenderar att ingen behandling ska ges vid de okomplicerade fallen, ändå skrivs antibiotika ut vid mer än två av tre tillfällen.

Väldigt vanligt

Tomas Bro har studerat att den nuvarande rekommendationen inte följs, vilket kan vara på grund av en övertro till behandlingen, som i de flesta fall inte har någon effekt.

Ögoninfektioner är ett väldigt vanligt tillstånd, mellan 2013 och 2017 gjordes studien på 32 000 fall med olika grader av ögoninfektion i Region Jönköpings län. 80 procent av dem orsakas enligt Tomas Bro av förkylningsvirus och då har antibiotika ingen effekt.

– Därför rekommenderar många av Sveriges landsting att man skall avvakta med behandling, om inte bekymren hållit i sig mer än en vecka eller om ögat är påtagligt kladdigt, säger Tomas Bro till SVT.

Svårt att uppskatta risken för resistens

Det är dock svårt att uppskatta den exakta risken för resistens och Tomas Bro menar på att han har kollat på andra studier och där kan ha se en resistensutveckling.

– Risken är troligen mindre för lokalbehandling i ögat än för tablettbehandling med tanke på den lägre dosen och den korta behandlingstiden. Det finns dock andra studier som visat resistensutveckling och det finns alltså goda skäl med en restriktiv attityd till antibiotika, vilket är välkänt sedan tidigare, förklarar Tomas Bro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.