Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör oppositionsrådet Joakim Dahlström (M), om beslutet att hissa Israels flagga på rådhuset i Jönköping. Foto: Ellinor Rostedt/SVT

Beslut idag: Kommunen hissar Israels flagga

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun kommer hissa Israels flagga på rådhuset. Det beslutade kommunstyrelsen på tisdagen.

Initiativet om flaggningen kommer från Moderaterna i Jönköpings kommun efter Hamas attacker mot Israel som inleddes i helgen.

– Vi är emot händelserna och vi vill visa det tydligt genom att flagga, för det israeliska folket, säger Joakim Dahlström (M), oppositionsråd.

Säkerhetsprövning

På onsdagen blev en säkerhetsprövning klar och flaggan kommer att hissas under torsdagen och fredagen den här veckan.

– Det är på grund av det allmänna läget och utifrån att en del faktiskt stöder Hamas. Det har också varit en del uppståndelse kring detta i städer i Sverige och Europa, så vi vill se att det är säkert att flagga.

Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot förslaget.

Skarpa reaktioner

Men flaggningen har väckt reaktioner. Kommunen har fått in flera mejl från personer som tycker att det är fel att visa sympati för Israel och att det blir ett hån mot palestinier i kommunen som också förlorat anhöriga.

”Jag känner mig inte hemma i en kommun som gör så här. Hissa ena partens flagga på era egna hus istället”, skriver en annan kommuninvånare.

Ytterligare en person skriver: ”Jag vädjar, flagga inte för Israel. Fördöm våldet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.