Gnosjö kommun ändrar sig efter reaktioner från allmänheten och tänder adventsljusstakar i kommunhuset. Foto: Hasse Holmberg/TT

Beslutet ändrat: Gnosjö kommun tänder adventsljus i kommunhuset

Uppdaterad
Publicerad

Gnosjö kommun ändrar sitt beslut och tänder adventsljusstakarna i kommunhuset. Reaktionerna från allmänheten anges som en orsak till det nya beslutet.

Kommunen gick tidigare ut med 16 åtgärder för att minska på energianvändningen. En av de punkterna var att inte tända några adventsljusstakar i kommunhuset till jul. Den punkten tas nu bort.

– Många har reagerat på att kommunen inte har tänkt sätta upp adventsljusstakar. Reaktionerna och även den positiva spridningen på övriga åtgärder har alltså nu fått oss att tänka om, skriver kommunen på sin hemsida.

Symboliskt värde

Kommunen skriver vidare att det tidigare beslutet att inte tända adventsljusstakar var av symboliskt värde. När man nu ändå väljer att tända ljusstakarna kommer alla lampor i stakarna att bytas ut från analoga lampor till LED.

Åtgärden om övrig julbelysning står fast. Kommunen kommer inte montera den traditionsenliga julbelysningen på lyktstolpar.

Så här lät det när kommunen tog det tidigare beslutet om att inte tända några adventsljusstakar i vinter:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gnosjö ska spara på elen och då är det julbelysningen som försvinner. Hör Kristine Hästmark (M) berätta mer i videoklippet ovan. Foto: Anders Wiklund/TT & Ulrica Abrahamsson / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.