I klippet berättar Andreas Öggesjö om vad de dyra e-böckerna får för konsekvenser för biblioteksbesökarna. Foto: Pontus LundahlTT Johannes Tolf/SVT

Biblioteken väljer bort populära e-böcker

Uppdaterad
Publicerad

E-böcker är en dyr affär för biblioteken. I takt med att efterfrågan ökat har flera av länets kommuner infört restriktioner för vad en e-bok får kosta och hur många man får låna. Populära boktitlar väljs därför bort – det blir för dyrt.

Att låna en e-bok kostar, precis som en fysisk bok, ingenting för låntagaren. Men för biblioteken blir e-böckerna en kostsam affär då de betalar förlagen per utlåning. En populär titel som många vill låna riskerar därför att få kostnaderna att skena iväg eftersom en e-bok kan laddas ned hur många gånger som helst.

På Jönköpings bibliotek märker man att intresset för e-böcker har ökat de senaste åren och vill därför diskutera om man kan få medel till att öka sin e-boksbudget.   

– Vi har insett att budgeten för e-böcker är lite stram. Speciellt när det har blivit så populärt, säger Andreas Öggesjö, samordnare på Jönköpings bibliotek.

Hör i klippet vad de dyra e-böckerna får för konsekvenser för Jönköpingsborna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer