Foto: SVT

Se hemmet där du sköter det mesta från soffan

Uppdaterad
Publicerad

Björn Kjellgren i Habo kan styra det mesta i sitt hem med rösten eller genom en enkel knapptryckning.
– Det ska bara behövas en knapptryckning, annars har man misslyckats.

I familjens villa finns en rad förinställda scenarier för belysningen. Genom en knapptryckning eller genom röststyrning får familjen snabbt önskat belysningsläge. I badrummen räcker det att gå in så tänds belysningen, är det på natten tänds endast ett svagare ljus där.

– Mest använder vi nog fjärrkontrollen för att styra det mesta när vi sitter i soffan. Likadant kan jag stänga av allting på kvällen med en knapptryckning när jag ligger i sängen.

Byggde huset för åtta år sedan

Björn Kjellgren gillar tekniska prylar och tänkte redan på smart teknik framförallt när det gällde belysningen när han byggde huset för åtta år sedan. Sedan har han utvecklat konceptet och lagt till röststyrning efter det att den tekniken utvecklades.

När huset byggdes drog han in över två kilometer nätverkskabel i huset för att få sina lösningar att fungera. Förutom belysning kan han också genom kameror hålla koll på hemmet och styra många funktioner i sin mobiltelefon när ingen är hemma.

Tänker du på säkerhetsriskerna med att du har så här mycket i ditt hem uppkopplat mot internet?

– Jo, det gör jag absolut eftersom jag har jobbat med it-säkerhet tidigare. Mina kompisar försökte i samband med en svensexa att hacka systemet för att driva med mig, men de lyckades faktiskt inte, skrattar Björn Kjellgren.

Är det mycket strul med tekniken i ditt hem?

– Nej, för det mesta fungerar det riktigt bra.

Se Björn Kjellgren visa sitt hem i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det uppkopplade hemmet

Mer i ämnet