I klippet berättar kyrkoherde Peter Andreasson om sin glädje och svarar på frågan om nerverna när fysiska gudstjänster tillåts igen. Foto: Emma Johansson/SVT

Bjuder in till gudstjänst igen: ”Det känns alldeles underbart”

Publicerad

Fram till den 1 juni fick max åtta personer samlas till gudstjänst på grund av coronarestriktioner. Men nu när upp till 50 personer får samlas inomhus öppnas portarna till kyrkan igen.

– Det känns alldeles underbart. Vi har längtat efter det här och jag tror att det betyder mycket för många, säger Peter Andreasson som är kyrkoherde i Aneby kommun.

Under tiden har församlingen likt många andra utvecklat digitala lösningar för att kunna erbjuda gudstjänst via en skärm. Peter Andreasson säger att det digitala mötet inte går att ersätta det fysiska, men att det har haft sina fördelar också.

– Det är en sorts välsignelse mitt i allt elände att vi har tagit stora kliv ut på den digitala arenan. Vi har nått ut och sett att antalet visningar har tiodubblats jämfört med de fysiska sammankomsterna som vi brukade ha och ibland ännu mer.

Församlingen planerar att fortsätta att sända en del av sina evenemang för att nå de som av olika anledningar inte kan ta sig till kyrkan.

Se mer: Kyrkliga ledare uppvaktade regeringen redan i februari om lättnader:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.