Besked att regeringen vill lätta något på coronareglerna för evenemang tas emot med lite blandade känslor. Foto: TT/SVT

Blandade reaktioner på regeringens publikbesked

Uppdaterad
Publicerad

Dagens besked att regeringen vill lätta något på coronareglerna för evenemang tas emot med lite blandade känslor hos länets elitföreningar. – Ett steg i rätt riktning, säger till exempel Jönköping Södra.

Dagens besked från regeringen är att man förbereder vissa undantag för evenemang med sittande publik. Förbudet mot offentliga sammankomster på över 50 personer ligger fast, men om en arrangör kan garantera två meter mellan besökarna ska man kunna få ta in fler efter första oktober.  Exakt maxgräns är dock inte klar.

– Beskedet är bättre än nuläget, men var inte det vi ville ha. Vi hade hoppats på att kunna ha en femtioprocentig beläggning i arenan. Men förhoppningsvis är detta tillfälligt så att det kan bli bättre senare, säger Agne Bengtsson som är klubbdirektör i HV71.

– Vi vill ju ha publik, men eftersom det kommer krävas mycket personal och åtgärder i arenan för att garantera att det kan ske smittsäkert så finns det en nedre gräns för oss, men om vi får ta in minst 500 så kommer vi köra, säger Agne Bengtsson.

Oklart hos J-Södra

Hos länets bästa fotbollsklubb – Jönköpings Södra är klubbchefen Sebastian Lagrell ännu inte säker på hur man kommer göra med publikinsläpp.

– Det är ett steg i rätt riktning. Det positiva är ju att man hittat en lösning på den låsning som funnits genom lagstiftningens utformning. Men om vi tvingas välja exempelvis vilka årskortsinnehavare som ska släppas in, då blir det nog ingen som får komma, säger Sebastian Lagrell

Gummifabriken räknar med att köra

Hos en av länets större kulturarrangörer – Gummifabriken i Värnamo – är man ganska nöjd med dagens förslag och hoppas kunna ta in runt 200 personer.

– Beskedet låter väldigt rimligt för vi anser att vi redan nu kan ta emot publik på ett säkert sätt, säger verksamhetschefen Tobias Hörnquist.

Betyder det att det kan bli exempelvis konserter redan i höst?

– Absolut. Vi har haft en del kontakter och alla är på tårna. Men det blir inte de stora produktionerna utan mer avskalat, eftersom framförhållningen blir kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.