Den hårda blåsten ställde till det för tävlingen Ironman i Jönköping. Simningsmomentet fick kortas på grund av vågorna. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Hård blåst i Jönköping – Ironmans simningsdel kortas

Uppdaterad
Publicerad

Ett oväder med regn och blåst svepte in över södra Sverige under söndagen. Tävlingen Ironman 70.3 i Jönköping tvingades korta ner simningssträckan på grund av vågorna.

SMHI gick under lördagen ut med en varning för mycket hårda vindar och samtidigt kraftig åska med regn eller hagel i södra Sverige.

– Vi har ett ganska intensivt lågtryck nu som ger de här vindarna. Det kommer att bli blåsigt i stora delar av landet, inte lika hårda som i varningsområdet. Men det är friska eller hårda vindbyar som gäller i hela Götaland, hela Svealand och en bit upp över Norrlandskusten, säger Torbjörn Simann, meteorolog på SMHI, på söndagen.

Blixten slog ner i villa

I Jönköpings län ledde det till en hel del larm om översvämmade källare under natten mot söndagen, bland annat i Gislaved och Mullsjö. I Burseryd slog blixten dessutom ner i en villa. Ingen person ska dock ha skadats, men fastigheten fick stora skador.

Under söndagen anordnades tävlingen Ironman 70.3 i Jönköping. Enligt SVT:s reporter på plats beslutade tävlingsledningen att korta ner simningsmomentet från 1 900 meter till 600 meter på grund av vågorna i Munksjön.

Löpning genom Jönköping

Deltagarna inledde således med 600 meter simning i Munksjön, följt av 90.1 kilometer cykling genom Jönköping och Aneby kommun och avslutar med 21.1 kilometer löpning genom Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.