Foto: Stina Stjernkvist/TT

Blodförsörjningen ansträngd under sommaren

Uppdaterad
Publicerad
Läget är ansträngt på landets blodcentraler. I Jönköpings län är läget inte akut, men regionen betonar vikten av att blodgivarna fortsätter komma under hela sommaren.

Under sommaren går blodgivarna på semester, men behovet av blod tar inte sommarledigt. Ännu råder ingen kris, men läget är ansträngt på landets blodcentraler.

Det är som det brukar vara på sommaren, förklarar Ingrid Johansson, samordnare på blodcentralerna och representant för Geblod.se.

– Det är de stora blodgrupperna A och 0 som vi har de största behoven av. Det är ingen brist ännu, men vi ser ett ökat behov. Blodgivarna går på semester, men behoven finns fortfarande.

Läget under kontroll

Framför allt är det storstadsområdena som behöver mer färskt blod, berättar hon. Men det förekommer också att mindre städer får akut brist.

I Region Jönköpings län var det nu inför helgen under kontroll, men på transfusionsmedicin betonar personalen att det är viktigt att de som är blodgivare fortsätter att komma och ge blod hela sommaren, enligt de kallelser som skickas ut.

Det går inte att bygga upp ett större lager inför sommaren, eftersom blodet inte kan lagras i så stor utsträckning.

– En påse med röda blodkroppar håller i sex veckor. Så vi kan inte lagra blod i förväg, vi behöver ett jämnt blodflöde, säger Ingrid Johansson.

Funderar du på att bli blodgivare? I klippet nedan kan du få mer fakta:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Blodgrupp O och B är det extra stor efterfrågan på. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer