Foto: SVT arkivbild

BMW-kupp mot bilfirma

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder just nu inbrott i ett 20-tal fordon i en bilaffär i Jönköping. Det ska enligt polisen handla om bilar av märket BMW.

Det var på måndagsförmiddagen som personal på bilföretaget ringde till polisen och berättade att någon tagit sig in på företagets område och sedan brutit sig in i 21 bilar.  

– Det här har vi sett några gånger tidigare runt om i landet. Det är stora värden det rör sig om, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen i Jönköping.

Delar stjäls

Polisen har varit på platsen och påbörjat en utredning om stöld. En brottsplatsundersökning kommer att genomföras för att om möjligt säkra spår efter gärningspersonerna. När SVT Nyheter Jönköping talar med Thomas Agnevik strax efter lunchtid har han ännu inte fått in några uppgifter på vad som stulits i bilarna:

– Nej det vet jag inte. Men erfarenhetsmässigt är det ratt, airbag, instrumentbräda, navigationssystem som stjäls.

Riktar in sig på BMW

Tidigare under måndagen skedde ett annat inbrott i en BMW i Jönköping. Då var det en bilägare som blev av med airbagen från fordonet.

Varför är de så ofta just BMW som tjuvarna riktar in sig på?

– Det är några som har märkt av att det finns en marknad för de här delarna. Och det behöver inte betyda att delarna används i Sverige utan i andra länder. Tydligen är det en lukrativ marknad att reparera krockskadade bilar. Och är i länet har det framförallt varit BMW som tjuvarna riktat in sig på.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.