Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amanda Taus har aldrig haft en kvinna som tränare, trots att hon spelat bordtennis större delen av livet. Foto: Ebba Eriksson/SVT

Bordtennisklubben: ”Vi måste få in fler kvinnliga ledare”

Uppdaterad
Publicerad

Endast nio procent av bordtennisens tävlingsspelare är tjejer, något som inte förvånar Vaggeryds bordtennisklubb där manliga spelare dominerar. En anledning tror de är bristen på kvinnliga ledare.

Få kvinnor väljer att tävla i bordtennis och i Vaggeryds bordtennisklubb är siffrorna ungefär samma som rikssnittet.

– Jag tror att bristen på kvinnliga tränare och ledare är en orsak, vi har ingen kvinna i en sådan position här, säger Jakob Sandström, ordförande för Vaggeryds bordtennisklubb.

Enligt statistik från 2021 av Riksidrottsförbundet och SCB är 35 procent av de med något slags ledaruppdrag i en idrottsförening en kvinna. Samtidigt så slutar ofta tjejer tidigare med föreningsidrott än vad killar gör.

Förebilder kan locka fler

Amanda Taus, som tidigare tävlat för Vaggeryds bordtennisklubb men som numera tävlar för Karlsborgs BTK, har aldrig haft en kvinnlig ledare eller tränare. Hon tror att fler tjejer hade fortsatt att spela om kvinnor i ledande positioner inte var så få.

– Så är det ju inom sporten att förebilder är otroligt viktigt, att ha någon att se upp till, instämmer Jakob Sandström.

Flertalet idrottsförbund, bland annat bordtennisförbundet, har en satsning för att skapa fler kvinnliga förebilder och få in kvinnor i ledarpositioner.

I klippet ovan hör du varför de tror att en kvinnlig tränare skulle ge fler tjejspelare i bordtennisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.