Foto: privat

Bortglömda bybor skapade filmby

Publicerad

I dag firar föreningen Emilkraften i Mariannelund tjugo år. Den ekonomiska föreningen startade som ett intresseråd för invånarna i Mariannelund, när de kände sig bortglömda av kommunen. Tjugo år senare kan de se tillbaka på en rad lyckade projekt, där Filmbyn Småland är det mest kända.

Det började med att ortens föreningar samlades för att diskutera hur man skulle få Mariannelund att överleva och utvecklas. Kort därefter satte sig 1 100 personer i 115 olika grupper för att ta fram idéer.

– Tanken var att alla skulle känna sig delaktiga och få höras, säger Britt Svensson, som är en av de som varit med från starten.

Det blev starten på Emilkraften i Mariannelund. Idag drivs den som ekonomisk förening och ägs av föreningar och Eksjö kommun. Under åren har drygt 25 miljoner i projektstöd delats ut och många idéer och projekt har blivit verklighet. Filmbyn Småland är det största. Projektet började 2010 och öppnades 2017.

Blev kompisar med Emil och Ida

– När Emilfilmerna spelades in bodde hela filmteamet här, många ortsbor var statister och många barn blev vän med skådespelarna som gjorde Emil och Ida, säger Robert Glader, verksamhetschef för Emilkraften i Mariannelund.

– Man såg en utvecklingspotential i Emilfilmerna när man funderade på hur man skulle kunna göra Mariannelund känt.

Britt Svensson jobbar idag på Filmbyn Småland. Hon känner en stolthet över vad ortens medborgare åstadkommit tillsammans.

– Det är spännande att se vad vi har kunnat utveckla tillsammans. Vi har kämpat med flera projekt och vi har fler på gång. En del av det vi gjort kunde vi inte ens ana för tjugo år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.