Arkivbild Foto: TT

Bostadsbränderna ökar i december

Publicerad

Varje år sker en ökning av bostadsbränderna i december. Men det finns saker du kan göra för att skydda dig.

Bostadsbränderna blir fler under vintermånaderna och det hänger samman med att vi vill ha det varmare hemma och att vi tänder många ljus, enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det är framför allt tekniska fel och värmeöverföring som orsakar bränderna. Levande ljus och soteld, som hänger samman med att vi eldar i kaminen eller öppna spisen är andra orsaker som är mycket vanligare under den här delen av året.

5.800 bostadsbränder per år

Enligt statistik från landets räddningstjänster har det inträffat cirka 5.800 bränder per år i bostäder, under de senaste fem åren. Utöver det inträffar fler bränder som inte rapporteras till räddningstjänsten, i många fall klarar privatpersonen själv att släcka branden.

Under vintermånaderna ökar antalet bränder som startar i pannrum, rökkanal eller eldstad kraftigt. Samma sak gäller för bränder som startar i uppvärmningsanordningar eller elinstallationer. Det brinner också oftare i kök och vardagsrum.

Så skyddar du dig mot brand

Levande ljus orsakar flera bränder men det innebär inte att man ska sluta använda dem, enligt MSB. Medvetenhet om risken och försiktighet räcker långt enligt dem.

Handfasta tips enligt Myndigheten är att använda ljusstakar i material som inte är brännbart och se upp med dekorationer i ljusstaken. Ställ också ljusen fritt från material som lätt fattar eld och släck ljuset om du lämnar rummet.

De eldstadsrelaterade bränderna kan förebyggas genom att se till att installationen görs på rätt sätt, att sotning och brandskyddskontroll sker och framför allt att du eldar och hanterar askan på rätt sätt. Även brandvarnare kan ge ett extra skydd.

– Om något trots allt skulle inträffa så är en fungerande brandvarnare otroligt viktigt. Brandvarnarens tidiga larm ger dig möjlighet att agera, antingen ta dig ut eller släcka. Kom ihåg att testa dina brandvarnare regelbundet, så att du är säker på att de fungerar, säger Malin Vestin, brandingenjör på MSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.