Enligt Pierre Bokor, utredningschef på polisen i Jönköping, har bostadsinbrotten till stor del bytts ut mot annan typ av brottslig verksamhet. Foto: SVT/TT

Bostadsinbrotten i länet minskar

Publicerad

Antalet anmälda bostadsinbrott i landet ligger på en historisk låg nivå och Jönköpings län följer trenden. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Bostadsinbrotten i länet har minskat med totalt 38 procent de senaste fem åren, sett till antalet polisanmälningar.

– Det kanske inte är lika lukrativt att begå just bostadsinbrott, säger Pierre Bokor som är utredningschef vid polisen i Jönköping och menar att bedrägeribrott har blivit mer vanligt.

Ökning i Habo

Trots en total minskning i hela länet visar siffrorna dock att inbrotten i Habo kommun har ökat med åtta procent.

– Där kan vi bara se en försumbar ökning, det var en liten topp 2017, men annars kan inte vi se att Habo sticker ut på något sätt, säger han och tillägger att de inte sett några likheter med närliggande orter.

En del fall klaras upp

Det är inte alltid lätt för polisen att klara upp de olika typer av bostadsinbrott som sker eftersom det oftast sker när de boende inte är hemma.

– Därför blir det redan där svårt att nå framgång i de här ärendena. Då får man hoppas på vittnesuppgifter, säger Pierre Bokor och menar att de varje år lyckas få några lagförda.

I klippet nedan berättar polisen Maria Könberg några tips på hur du kan skydda dig mot inbrott.

Antalet anmälda bostadsinbrott som minskat/ökat i länets kommuner

Aneby −20 procent

Eksjö −55 procent

Gislaved −47 procent

Gnosjö −19 procent

Habo +8 procent

Jönköping −37 procent

Mullsjö −41 procent

Nässjö −24 procent

Sävsjö −13 procent

Tranås −57 procent

Vaggeryd −22 procent

Vetlanda −58 procent

Värnamo −43 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.