Foto: SVT

Brand i industrilokal i Vaggeryd

Uppdaterad
Publicerad

På lördagskvällen började det brinna i Scandbios pelletsfabrik i Vaggeryd. Ett 30-tal brandmän bekämpade branden och vid 22-tiden var den släckt. Ingen person ska ha kommit till skada.

Det var vid 18.44 på lördagen som räddningstjänsten larmades till branden på Götafors industriområde i Vaggeryd. Det var personal på pelletsfabriken som slog larm. När räddningstjänsten kom till platsen handlade det om en fullt utvecklad brand i taket och i ventilationsanläggningen.

Svårsläckt brand

Räddningsstyrkor från Vaggeryd, Skillingaryd, Jönköping, Norrahammar och Värnamo larmades till platsen och totalt deltog ett 30-tal brandmän i insatsen.

– Det var komplext och svårt att släcka eftersom det brann på flera ställen, säger Göran Melin, brandingenjör vid räddningstjänsten.

Vid 22-tiden var branden släckt och räddningstjänsten har sedan haft efterbevakning under natten.

– Det har varit lugnt under natten och nu lämnar vid över till företagets personal, säger Göran Melin till SVT vid 10-tiden på söndagsmorgonen.

Okänd brandorsak

Orsaken till branden är okänd.

– Det handlar ju om någon störning i produktionen som har orsakat branden, säger Göran Melin.

Har det blivit stora skador efter branden?

– Min bedömning är att det inte ska ha behövt bli så stora skador, men det får ju företaget svara på, säger Göran Melin.

Ingen person skadades.

Produktion snart igång igen

Enligt företagets vd Peter Granbo är skadorna efter branden begränsade.

– Det blir inte så stor påverkan, jag tror att vi kan vara igång med produktionen igen om några dagar.

Enligt Peter Granbo ska inga av företagets kunder behöva drabbas av försenade leveranser eftersom bolaget har flera produktionsanläggningar och det inte är högsäsong för deras produkter just nu.

Vad som kan ha orsakat branden vill han inte uttala sig om i nuläget.

– Vi har nog en uppfattning om vad som hänt, men vi vill titta igenom det lite mer noggrant innan vi uttalar oss om det, säger Peter Granbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.