– Vi kommer att behöva ha personal på plats under många timmar, säger Erik Linnå på räddningstjänsten. Foto: Fanny Olsson

Brand i lager på pappersbruk i Kvillsfors

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i en lagerbyggnad med toalettpapper på Nyboholms pappersbruk i Kvillsfors i Vetlanda kommun. Ingen person uppges ha skadats i branden.

Det var vid 13.30-tiden på måndagen som personal på bruket upptäckte branden och larmade räddningstjänsten. Räddningsstyrkor från Kvillsfors, Vetlanda, Korsberga, Nässjö, Mariannelund, Målilla och Virserum larmades till platsen.

– Det brinner i ett lagertält med hushålls- och toalettpapper, sedan har branden spridit sig till ytterligare två lagerbyggnader. Det är en mindre byggnad och två lite större som drabbats, säger Erik Linnå, räddningsledare på platsen vid 15-tiden.

En brand rasar i tre lagerbyggnader på pappersbruket i Kvillsfors. Foto: Fanny Olsson

Tre lagerbyggnader med papper

Två av byggnaderna som eldhärjats är cirka 50x100 meter och den mindre är cirka 10x30 meter. Byggnaderna kommer att bli totalförstörda, men vid 15.30-tiden var branden inringad och under kontroll.

En kraftig brand härjade på måndagen i ett lager i Kvillsfors öster om Vetlanda Foto: Fanny Olsson

– Inledningsvis var en gasolcistern på området hotad av strålningsvärmen, men den lyckades vi hålla, säger Erik Linnå.

Även ambulans och polis larmades till brandplatsen, men ingen person ska ha kommit till skada vid branden.

Foto: Fanny Olsson

Efterbevakning

Vid 20-tiden på måndagskvällen var två räddningsstyrkor kvar på platsen.

– Det är många pappersrullar som ligger och glöder, men det är mest rök nu och bara någon enstaka låga. Läget är under kontroll, säger insatsledaren Mattias Wallsten.

Räddningstjänsten kommer att finnas kvar under hela natten för efterbevakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.