Brand i skola i Skillingaryd

Uppdaterad
Publicerad

Just nu brinner det i taket på Fågelforsskolan i Skillingaryd och släckningsarbetet pågår.

– Det är ett nivå 30 larm och vi har skickat ett stort antal styrkor, säger Sofia Merkert på Räddningstjänsten i Jönköping.

Larmet kom strax efter klockan två på måndagseftermiddagen då kraftig rök kom från skolans tak.

– Vi har styrkor på plats och har påbörjat släckningen, säger Sofia Markert från räddningstjänsten. Vi har skickat styrkor från Jönköping, Norrahammar, Vaggeryd, Skillingaryd och Värnamo, så det handlar om cirka 40 brandmän.

Skolan har 260 elever och samtliga elever och personal har nu evakuerats berättar Per-Erik Lorentzon, barn- och utbildningschef i Vaggeryds kommun.

– Jag står här utanför skolan nu. Jag ser rök men inga lågor, säger Per-Erik Lorentzon till SVT.

En stor räddningsstyrka är på plats vid Fågelforsskolan i Skillingaryd Foto: svt

Ingen skadad

Det ska alltså ha börjat brinna i innertaket på högstadieskolan, men enligt Lorentzon har ingen person kommit till skada.

– Det är lugnt här nu och läget är under kontroll, säger han.

Har ni någon aning om hur det här kan ha börjat?

– Nej det har vi inte i nuläget.

Vid halv fyratiden hade man kunnat släcka tillräckligt mycket för att stilla rökutvecklingen. Man skulle då börja öppna upp taket för att söka efter glödbränder i innertaket.

Skolan stängd

Under taket som brunnit ligger tre klassrum och de ska nu kontrolleras. Skolan kommer att hållas stängd under tisdagen och ingen undervisning kommer att ske för högstadieeleverna. Tekniker ska då gå igenom skolan och undersöka vilka skador branden har orsakat.

Vad som orsakat branden är oklart, men polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand och kommer att genomföra en teknisk undersökning på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.