Oliver Malmros har arbetat som biltekniker tidigare, men är nu lärling på företaget för att bli bilplåtslagare. Foto: SVT

Brist på bilplåtslagare – verkstaden utbildar personal från grunden

Publicerad

Bristen på utbildad personal till bilbranschen gör att Svenstigs skadeverkstad i Värnamo tvingas utbilda ny personal från grunden. Oliver Malmros har arbetat som biltekniker tidigare, men är nu lärling på företaget för att bli bilplåtslagare.

Under den kommande treårsperioden behöver 240 personer anställas inom motorbranschen i Jönköpings län visar en rapport från branschorganisationen Transportföretagen. På Svenstigs i Värnamo vittnar servicemarknadschefen Johan Enell om problemet. I två år har de försökt rekrytera bilplåtslagare, något som visat sig vara mycket svårt. För att tackla problemet har de istället börjat utbilda personer som inte är bilplåtslagare från början.

Bilteknikern skolas om till bilplåtslagare

– Jag kände mig lite färdig med att göra service på bilar, säger Oliver Malmros som tycker att hantverket och noggrannheten lockar med yrket som han nu utbildas till.

Elever som gått ut gymnasieskolans fordons- och transportprogram är enligt branschorganisationen Transportföretagen hett eftertraktade på arbetsmarknaden och får i regel jobb direkt efter examen. Men samtidigt menar flera i branschen att fler utbildningsplatser måste till för att svälja marknadens behov av arbetskraft.

I klippet ovan hör du Oliver Malmros berätta varför han vidareutbildar sig till bilplåtslagare och vad som är svårast med yrket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.