Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att de allra minsta på neonatalavdelningen ska få bröstmjölk så har Länssjukhuset Ryhov efterlyst mammor med för mycket mjölk som kan donera. Foto: SVT

Brist på bröstmjölk till för tidigt födda – sjukvården söker donatorer

Publicerad

Det råder just nu brist på bröstmjölk till för tidigt födda bebisar på neonatalavdelningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Det har fått sjukvården att söka efter fler ”bröstmjölksdonatorer” via sociala medier.

I klippet: Så funkar det med donatorer av bröstmjölk i länet.

På neonatalavdelningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping för för tidigt födda barn i länet är det just nu brist på bröstmjölk.

Därför annonserar avdelningen efter donatorer på sociala medier.

– Vi har ju mjölkersättning, men bröstmjölk är det absolut bästa vi kan ge barnen som är för tidigt födda, säger Fredrik Ingemansson, barnläkare på neonatalavdelningen på länssjukhuset Ryhov.

Normalt täcks behovet inne på neonatalavdelningen

Alla mammor producerar inte tillräckligt med bröstmjölk medan andra producerar mer än deras barn behöver.

Normalt sett finns det tillräckligt med mammor inne på neonatal som kan donera bröstmjölk till de som inte har. Men just nu räcker inte det, utan avdelningen måste söka efter donatorer utanför sjukhuset.

– Vi kontrollerar noga den mjölk som doneras så att det inte sprids infektioner eller bakterier, det finns nationella riktlinjer kring hur det här går till, säger Fredrik Ingemansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.