Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biträdande smittskyddsläkare i Jönköping David Edenvik berättar hur man ska få fram fler tider för covid-tester i klippet ovan. Foto: Centers for disease control and prevention, EPA / TTLii AlmnäsVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brist på tider för coronatest

Uppdaterad
Publicerad

På en vecka har antalet personer i länet som vill testa sig för corona fördubblats. Just nu kan det vara svårt att få tid för PCR-test på vårdcentralerna.

För två veckor sedan testade sig ungefär 500 personer per dag i länet. Förra veckan hade antalet ökat till runt 1000 personer. Den här veckan har antalet åter fördubblats och det är upp till 2000 människor som sökt sig till vårdcentralen för PCR-test.

Den kraftiga ökningen har lett till att det kan vara problem att få tid – något som tittare har hört av sig till SVT:s redaktion om.

Trycket på testningen ska dock inte bero på att coronafallen ökar i regionen.

– Nej, det är mycket förkylningar som går nu ute i skolorna framför allt. Då blir konsekvensen att man vill testa sig, vilket vi också uppmanar att göra vid symptom, säger David Edenvik, som är biträdande smittskyddsläkare på Region Jönköpings län.

Test i skolor

Coronasmittan sprider sig för tillfället i skolvärlden och i till exempel Jönköping har distansundervisning införts i enstaka klasser på flera skolor. Detta ökar naturligtvis trycket på vårdcentralerna eftersom eleverna uppmanas att testa sig.

På enstaka skolor hjälper skolhälsovården till med provtagning. Eleverna testas på plats i skolan eller får med sig ett test hem. Regionen arbetar nu för att systemet ska införas på fler skolor.

– Men det kräver ett nära samarbete mellan skolan, skolhälsovården och vårdcentralen för att få till det bra. Man kan inte alltid lita på att eleverna verkligen tar med sig testerna hem, säger David Edenvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet