Visa alla (2)
Visa alla (2)

Broccoliträdet succe på Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Pilen vid Vätterns strand i Huskvarna har stått där länge. Men aldrig har det fått sådan uppmärksamhet som nu. Bilderna av dess ståtliga silhuett sprids nu över hela världen.

I ur och skur har det ståtliga pilträdet stått där och prytt strandremsan. Med åren har dess krona blivit mäktigare och mäktigare. Och nu har trädet fått den uppmärksamhet det kanske förtjänar.

Patrik Svedberg facinerades av den vida trädsilhuetten som i vissa vinklar påminner och ett broccoliknippen. Han bestämde sig för att dokumentera trädet och har lagt ut bilderna på Instagam.

– När jag passerade här tänkte jag på att det var en vacker plats, med en vacker himmel och jag tog en bild.

Två år sedan

Bilden blev startskottet för Patriks fotoprojekt som nu pågått i två år. Ett projekt som alltså gått ut på att dokumentera trädet. Han har fotograferat det ut samma vinkel under olika årstider, väderlekar och situationer och intresset för bilderna har bara vuxit.

Och efter att Instagam själva valt att uppmärksamma bilderna har antalet följare gått från ett par hundra till 20.000. Och de kommer från hela världen.

– Det är jättemånga från Ryssland som hakat på. De verkar gilla träd, konstaterar Patrik Svedberg.

En story

Han berättar att han försöker skapa en story med varje bild.

– Ibland är trädet bara vackert, ibland handlar det om att det är dåligt väder och ibland om människorna som passerar.

Nu har 40 bilder förstorats upp och kommer att visas för allmänheten. Och vernissagen – ja, den blir naturligtvis under broccoliträdets krona. Därefter kommer de att ställas ut på en rad olika platser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer