Buss i linjetrafik backade flera hundra meter på motorväg

Publicerad

Rättegång väntar för bussföraren som stannade och backade på E4 i Jönköping, vilket orsakade en farlig situation. Händelsen inträffade i början av november förra året.

Bussföraren åtalas för att ha skapat en trafikfarlig situation genom att stanna och backa cirka 300 meter med en av Länstrafikens bussar. Detta efter att ha missat avfarten från E4 till Torsvik i Jönköping. Incidenten inträffade i början av november förra året och bland bevisningen finns filmsekvenser från övervakningskameror samt förhör med passagerare i bussen.

Föraren hävdar i polisförhör att han mottog en varningssignal om låg motoroljenivå precis efter att ha kört in på påfarten till Torsvik. Trots att färden kunde fortsätta med varningslamporna aktiverade, blev föraren stressad och började backa för att nå avfarten.

Illustration över bussfärden. Foto: Bild från polisens förundersökning

Föraren nekar till brott
En videosekvens från platsen visar att föraren tittade på ett videoklipp på sin mobil medan han körde bussen, något som föraren förnekar.

Åklagaren Heléne Thomasson har åtalat föraren för brott mot trafikbrottslagen, vilket innebär att han antingen medvetet tog en risk eller allvarligt brast i den uppmärksamhet och försiktighet som krävs för att minska risken för olyckor. Föraren erkänner händelseförloppet men förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.