Grunden i Emilia Peterssons hus är en gammal skogskärra. Foto: SVT

Emilia byggde sitt eget mikrohus

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbrist, billigare boende och en vilja att leva miljövänligt. Orsakerna är flera till att allt fler hakar på trenden att bygga sitt eget mikrohus.

Emilia Petersson gick en kurs och byggde sen sitt eget hus i hembyn Hånger utanför Värnamo.

– Min bästa vän träffade en tjej som höll på att bygga om en cirkusvagn, så när jag kom dit och de hade kommit halvvägs med bygget kände jag att ”wow”, det kändes rimligt och möjligt för mig, dels ekonomiskt och även att få lära sig att bygga kändes skitkul, säger Emilia Petersson.

Emilia Petersson arbetar som guldsmed i sin egen verkstad. Friheten i att syssla med det hon helst vill och att inte vara beroende av en stor inkomst lockade henne.

Efter att ha gått återbrukskursen på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö, där hon under två terminer fick lära sig att bygga små hus med hjälp av material från rivningskåkar, satte hon igång med projektet att bygga sitt eget lilla hus på hjul.

– Jag har ju lärt mig från början – hur man gör en grund och att bygga en hållbar konstruktion. Men hade jag inte haft det så hade jag kanske inte vågat utan låtit någon annan bygga åt mig, tror Emilia.

Byggt av återvunnet material

Huset är bara sexton kvadratmeter och är till stora delar byggt av återvunnet material, grunden är till exempel en gammal skogskärra.

Hon har bott i huset sedan nyår och just nu stor den på hennes föräldrars mark, men hon kan ganska lätt flytta den om hon hittar hon en lämplig tomt.

Klarar sig utan utan el

Till sommaren tänker hon montera solpaneler på huset, men klarar sig utan annars utan el och så länge hon inte har någon brunn finns inte rinnande vatten utan det måste bäras eller köras till huset.

– Min toa är en komposttoa som jag har byggt in. Den funkar som en vanlig kompost där jag även slänger matavfall, förklarar Emilia.

Huset är bara 16 kvadratmeter stort, hur länge kan du bo så här?

– Jag kan bo så här jättelänge, men skulle jag skaffa barn kanske det kan bli lite trångt, tänker hon.

Rörelse växt sig stor

Tiny house movement är en rörelse som växt sig stor i USA och som spridit sig även till Sverige. Emilias mikrohus har kostat 100.000 kronor och en massa arbetstid att bygga.

Och hon tror att fler skulle kunna bo så här.

– Jag tror absolut att fler skulle kunna göra det. Många jobbar hela dagarna och behöver inte ett stort hus när de kommer hem. Man behöver ju inte så mycket, säger Emilia Petersson.

FAKTA: SMALL HOUSE MOVEMENT

Att bo i små hus, tiny houses eller mikrohus är inget unikt för Skattungbyn. Small house movement startade i USA i början av 2000-talet och idag anses mikrohusboende som en trend i flera länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.