Ahmed läser på om Marocko. Foto: SVT

Bytte namn och ska flytta till Marocko

Publicerad
Han är 74 år och ska snart flytta till Marocko där den flykting som tidigare bodde hemma hos honom är bosatt. Och för att smälta in i sitt nya hemland har han också bytt namn, från Leif till Ahmed.

Vi befinner oss mitt ute i skogen utanför Hånger. Här håller den pensionerade prästen Ahmed Skjetne på att flyttpacka. För snart går flyttlasset till Marocko. Flyktingen Abdella bodde hos honom i ett och ett halvt år men blev sedan utvisad. Och eftersom de två fick en slags far- och sonrelation har Ahmed nu sålt huset och ska flytta till Marocko istället.

– Mina vänner tycker att jag är galen och heltokig, de vill spärra in mig på Ryhov eller omyndigförklara mig. Jag tycker också att det är väldigt galet att flytta till Marocko men nog tycker jag att det ska bli spännande, det är roligt att uppleva något annat, säger Ahmed Skjetne som är pensionär och inte har så mycket som binder honom till Sverige.

Från Leif till Ahmed

Ahmed Skjetne gick nyligen i pension, han har tidigare arbetat som präst i Svenska kyrkan i runt 30 år. Några planer på att konvertera till islam har han dock inte. Men för att smälta in i Marocko har han alltså även bytt namn, från Leif till Ahmed. Det var Abdella som tyckte att han skulle göra det och som föreslog namnet.

– I början så tyckte jag att det var helt vansinnigt men sen, ja varför inte… Jag flyttar till ett annat land, jag kan väl börja ett nytt liv, flytta till ny kontinent och få ny identitet, säger han.

I april går flyttlasset. Då tar han sina två hundar och sätter sig i bilen mot sitt nya hemland.

– Jag ska vara pensionär, sitta under en palm och läsa deckare, skrattar Ahmed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer