Lars-Ove Bengtsson, ordförande Proliv i Jönköpings län.

Cancerförening kräver krafttag mot långa väntetider

Uppdaterad
Publicerad

Varje år drabbas runt 400 män i länet av prostatacancer. Väntetiden från remissbeslut till operation är i nuläget runt 100 dagar. Skandalöst länge anser prostatacancerföreningen Proliv som nu vill att regionen tar krafttag för att minska kötiden.

År 2015 avsatte regeringen två miljarder kronor för att stimulera landets regioner att minska köerna i cancervården. För prostatacancer, som då var den cancerform med längst kötider, var målet att ingen skulle behöva vänta längre än 61 dagar mellan remissbeslut och operation. 2015 låg väntetiderna i landets olika regioner på mellan 127 och 255 dagar.

– De långa väntetiderna leder till ett orimligt lidande för de drabbade och medför även en risk att sjukdomen förvärras, säger Lars-Ove Bengtsson, ordförande i Proliv Jönköping.

Region Jönköpings län hade 2015 en väntetid på 127 dagar, men trots att den sedan dess har minskat är regionen långt ifrån målet på 61 dagar. Just nu är väntetiden strax under 100 dagar.

Missnöjd med att inte nå målet

Rachel de Basso (S) är regionråd med ansvar för sjukvårdsfrågor i Region Jönköping. Hon betonar att man lyckats minska väntetiderna de senaste åren, men är inte nöjd med att man inom regionen ännu inte når det uppsatta målet när det gäller kötider för behandling av prostatacancer.

Rachel de Basso (S) regionråd med ansvar för sjukvårdsfrågor. Foto: Johannes Tolf

Se regionrådet Rachel de Basso (S) svara på kritiken från Proliv i klippet ovan

Under november månad är det sedan flera år tillbaka extra fokus på just prostatacancer i Sverige.

I november arrangerar Prostatacancerförbundet Mustaschkampen tillsammans med 27 prostatacancerföreningar och cirka 500 företag, för att uppmärksamma kampen mot prostatacancer och samla in pengar till forskning och opinionsbildning.

Väntetid mellan remissbeslut och operation för prostatacancer i Jönköpings län

2015: 127 dagar

2016 133 dagar

2017: 127 dagar

2018: 105 dagar

Källa: Proliv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.