Foto: TT

Centern använder sig av Lööf-effekten

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet går till val 2018 med en rikslista toppad av Annie Lööf för att dra extra röster på hennes popularitet.

– Annie Lööf är mycket mer populär än partiet och hon har höga förtroendesiffror. Vi märker att många väljare som bor i delar av landet där vi inte har Annie högst på valsedeln säger att de vill rösta på henne, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

Partiets förtroenderåd har varit samlat i Stockholm för att spika valstrategin inför valen 2018 och det till EU-parlamentet 2019 och lade också upp en plan för inriktningen till 2025.

Beslut togs också om en rikslista, det vill säga en valsedel med en radda namn som väljarna kan rösta på oavsett var de bor i landet, vid sidan av lokala listor.

Annie Lööf säger att det i analysen efter valet 2014 kom många synpunkter på att C borde ha en rikslista.

– Många efterfrågade en möjlighet att rösta på partiledaren runt om i landet, säger Annie Lööf.

Annie Lööf från Maramö utanför Värnamo, har varit ordförande för Centerpartiet i fem år. Hon efterträdde Maud Olofsson hösten 2011 och tog också hennes ministerplats i den dåvarande Alliansregeringen.

De första åren som C-ledare var skakiga, bland annat med strider om ett nytt partiprogram. Nu har Lööf näst högst förtroende bland väljarna av partiledarna och partiets opinionssiffror är sedan en tid på väg uppåt.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.