Raymond Pettersson (C), distriktsordförande i Jönköpings län är nöjd med att centern sitter i förarsätet i nästan alla kommuner i länet, nu återstår enbart Mullsjö. Foto: SVT

Centern tar täten i länets alla kommuner

Publicerad

Centern finns med i det politiska styret i tolv av länets 13 kommuner de kommande fyra åren. I Mullsjö är det ännu inte klart vilka partier som kommer att styra kommunen.
– Vi hoppas att vi kommer att finnas med i styret i Mullsjö också, säger Raymond Pettersson (C), distriktsordförande i Jönköpings län.

Nu är det i stort sett klart hur styret av kommunerna i Jönköpings län kommer att se ut de kommande fyra åren.

I sju av länets kommuner kommer det att bli Alliansstyre med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centern. Det är kommunerna Aneby, Eksjö, Gislaved, Gnosjö, Habo, Tranås och Värnamo. I Gislaved kommer Alliansen att få stöd av Westbopartiet.

Blocköverskridande samarbete

I fem av länets kommuner kommer det att bli koalitioner över blockgränserna.

I länets största kommun Jönköping ser det ut att bli en koalition som består av Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet. 

I Nässjö är det Centern som kommer att styra tillsammans med KD och Socialdemokraterna. Samma konstellation blir det i Sävsjö. I Vaggeryd blir det allianspartierna som tillsammans med Miljöpartiet som kommer att sitta vid makten.

I Vetlanda är det Moderaterna, Socialdemokraterna och Centern som kommer att styra den kommande mandatperioden.

Vill styra även i Mullsjö

Vilket styre det blir i Mullsjö avgörs sannolikt nästa vecka. Även där hoppas Centern kunna vara med och styra. Den senaste mandatperioden har det varit ett minoritetsstyre bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Men finns det inte en risk för att kompromissviljan som finns inom Centern kan slå tillbaka mot er. Att ni på sikt tappar väljare eftersom ni uppfattas som otydliga?

– Det kan det vara. Är man kompromissvillig kan man ibland uppfattas som otydlig. Det problemet hade vi ju för ett antal år sedan då Centerpartiet hade svaga opinionssiffror. Men i dag har vi ju faktiskt enligt många opinionsundersökningar landets mest populära partiledare. Det är väl också ett tecken på att vi har en mycket tydligare profil just nu, säger Raymond Pettersson (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer