Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan berättar centrumchefen Lars Bröms om den förvirring de kände inför de nya restriktionerna under måndagen. Foto: SVT/Linda Mathillas

Centrumchefen: ”Vi vet inte hur vi ska tolka de nya reglerna”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag den 1 mars gäller nya restriktioner på restauranger och kaféer i köpcentrum som exempelvis Asecs i Jönköping. Men där var förvirringen vid lunchtid idag stor.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska serveringsställen som utgör en del av en handelsplats endast ta emot en person per bord, om inte restaurangen eller kaféet kan nås genom egna entréer. Undantag ska tas för barn i sällskapet eller personer som behöver extra stöd.

Dessutom begränsas öppettiderna även för verksamheter som inte serverar alkohol. Dessa behöva nu stänga senast kl 20.30.

På Asecs var osäkerheten under måndagen stor. De mer öppna restaurangerna hänvisades till nya restriktioner medan några fortsatte som tidigare.

Hamid Rosander driver en av restaurangerna på Asecs. Foto: SVT/Linda Mathillas

– För mig är det här ett frågetecken. Jag tolkar det som att jag har en egen ingång, säger Hamid Rosander, restaurangägare.

Lars Bröms har under morgonen sökt kommunen, men vid 12-tiden hade han fortfarande inte fått svar på sina frågor.

– Vi tolkar det som att man fortsatt kan vara fyra personer vid ett bord, eftersom restaurangerna har egna entréer, säger Lars Bröms.

Han säger att han pratat med kollegor på andra köpcenter som haft samma problem att tolka de nya reglerna.

”Det är en tolkningsfråga”

Länsstyrelsen är vägledande till kommunerna, men det är kommunerna som utför tillsynen.

– Jag har pratat med kommunen om det här men det finns inga svar i nuläget. Det här har gått väldigt snabbt och vi måste ha mer tid på oss, säger Johanna Hänninen, enhetschef på Länsstyrelsen i Jönköping.

Hon säger att restaurangerna på Asecs inte behöver oroa sig för en tillsyn i väntan på svar. Hon har skickat frågan vidare till Länsstyrelsen i Stockholm som har ett samordningsansvar för den här typen av frågor.

– Jag kan ha förståelse för att de är frustrerade. Det är svårt att hänga med och hela tiden veta vad som gäller för ens verksamhet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet