Foto: Anders Wiklund/TT

Chatt: Hur tänker du kring ditt barns skolfrånvaro?

Uppdaterad
Publicerad

På Junedalsskolan i Jönköping vittnar lärare om problem med högre sjukfrånvaro bland elever än innan pandemin. Hur tänker du kring din barns frånvaro nu? Så här svarade ni i vår chatt.

Var går gränsen för att ditt barn ska få stanna hemma?

Pinnat inlägg

Många elever och barn stannar hemma från skola eller förskola trots att de bara har en lättare förkylning. Hur tänker du som förälder?

Greta • Har aldrig varit så frisk som under pandemin. Anledningen till att det är hög frånvaro nu tänker jag beror på att föräldrar redan har börjat skicka sjuka barn till skola och förskola.

Louise • Ska barnen redan när de är små känna den stressen och pressen att de till och med måste gå till skolan sjuka. Jag blir förbannad. Barnen bör förskonas från vårt stressade samhälle så länge som möjligt.

Micke • Gick i skolan på 80-talet. Misshandlades i skolan vid upprepade tillfällen. Idag 30 år senare har jag mardrömmar om skoltiden och går i traumaterapi. Den värdelösa klump av celler som jag är, är formad av samhället och skolan. Är du mobbad - stanna hemma!

Gårdon • Anna- Karin Heden: Inte en enskild sak, utan många. Oro, stress, brist på trygghet och mening, brist på sömn, rätt kost och motion och ibland en ovana att kämpa mot sina egna känslor.

Mia • Har man som jag en ängslig tonårspojke som är ”bra” på att känna efter - så har pandemin satt stora spår. Ibland jämkar vi, dvs han får gå halva dagen.
Klart att allmäntillståndet ska avgöra. Det vore klokt om skolan skickade ut information i sina kanaler att det är ok att komma till skolan även med halsont eller snuva.
Så att skolan ”godkänner” det hade hjälpt mig som förälder.

Hej Mia.
Jag vet inte vilken kommun du bor i, men idag skickade Jönköpings kommun ut rekommendationer via V-klass.

Gårdon • Frågan handlar nog inte framför allt om man ska gå eller vara hemma vid en förkylning, utan mer varför många är förkylda fem gånger eller mer per termin. Vad beror det på?

Vad tror du att det beror på?

Marie • Jag tycker inte det är okej att skicka förkylda barn till skolan, vare sig före pandemin eller nu. Har jag snuva, ont i huvudet och halsen så orkar jag inte själv arbeta. Även barnen behöver vila sig när de är sjuka. Sen är det skillnad i slutet när de kanske har kvar lite snuva eller hosta men i början av förkylningen när man mår som sämst bör man stanna hemma.

Läkarstudenten • Tycker man ska sluta vara så ängslig. Vi behöver faktiskt utsättas för bakterier och virus, annars kommer vi ständigt att vara sjuka och förkylda.
Det viktiga är att vi lyssnar på vår egen kropp - känner du dig ok trots lite snuva så gå till jobbet eller skicka iväg ditt barn. Mår du inte bra så stanna hemma.

Malin • Niklas har helt rätt! Har vi inte lärt oss nånting?
Och sen när va det okej innan pandemin att skicka förkylda barn till skolan? Så många lärare och förskollärare som gnällde på att det va snuviga barn på deras arbetsplats. Man gnällde på hur utsatt man va. Men nu ska vi föräldrar skicka förkylda barn till skolan och smitta ner alla runtomkring? Aldrig!

Niklas • Har vi inte lärt oss någonting om smittspridning de senaste 3 åren?
Om de som "bara är lite småförkylda" stannar hemma och frisknar till så slipper resten av klassen, inklusive deras familjer och DERAS klasskompisar och kollegor bli sjuka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.