Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christian berätta om den största skillnaden mellan den eldrivna lastbilen kontra fossila bränslen. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Christian har kört diesellastbil i över 20 år – nu provar han Husqvarnas första eldrivna lastbil

Uppdaterad
Publicerad

Mellan Husqvarnas lager i Stigamo och fabriken i Huskvarna kör lastbilar skytteltrafik med produkter. Från och med nu är en av dessa lastbilar eldriven.

– Det är givetvis lite annorlunda, säger chauffören Christian Robertsson.

Husqvarna Group har precis byggt ett nytt lager vid södra Stigamo söder om Jönköping. Mellan lagret och fabriken i Huskvarna kör lastbilar flera turer per dag.

En av dessa lastbilar är nu eldriven, vilket enligt företaget är ovanligt bland lastbilar och de sträcker sig så långt till att kalla den eldrivna lastbilen för den första av sitt slag i Jönköpings län.

– Det här är vårt första steg som vi vill lära oss av. Jag är rätt säker på att vi i framtiden kommer att få se fler ellastbilar, säger Mats Johansson som är logistikansvarig på Husqvarna.

Positiva chaufförer

Christian Robertsson är lastbilschaufför och har aldrig tidigare kört en eldriven lastbil – förrän nu.

– Jag kan tänka mig att det kommer vara riktigt bra på vissa körningar. Sådana körningar som jag kör till exempel, när man kör lokala slingor. Man klarar sig hela dagen på batteriet, så jag är nöjd.

Se när SVT Nyheter fick följa med på en åktur i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.