Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cia och Sonny Kurtsson undersöktes inte ens för att hon vägde några kilo för mycket. ”Ville inte ta i oss med tång”, säger Cia. Foto: Emma Johansson/SVT

Cia och Sonny nekades gravidhjälp – på grund av några kilo

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket du väger styr om du kan få hjälp att bli mamma eller inte. Cia Kurtsson gick ner 47 kilo, men nekades ändå hjälp på grund av de sista kilona för att komma under BMI-gränsen. Hon är kritisk till den stress och vikthets som det lett till.

Cia och Sonny Kurtsson i Nässjö kommun har försökt att bli gravida i över fem års tid. När de vände sig till vården fick de veta att hon vägde för mycket. Hon gick ner 47 kilo under några år, men hon säger att det inte räckte och att hon nekades hjälp, trots att hon bara varit några kilo ifrån maxgränsen för BMI.

– Det känns som att de inte ens ville ta i oss med tång. De ville inte ens gå in och titta på ultraljud och se hur mycket äggreserver det fanns, om det fanns en blockering eller om det var någonting hos min man, säger Cia Kurtsson.

Privat klinik

När paret istället gick till en privat klinik godkändes de, trots extrakilona, och då visade utredningen att det berodde på den manliga faktorn.

– Det hade kunnat upptäckas tidigare om de bara tagit oss på allvar och undersökt oss. Ett enkelt spermaprov i en burk.

Är det inte bra då att regionen har ett viktkrav eftersom det ökar chanserna för graviditet och minskar riskerna för mamma och barn?

– Ja, men de kan ändå kolla oss. Peppa oss istället för att ge oss kalla handen. Inte bara skicka ett brev om att jag ska gå ner mer i vikt innan jag ens får komma in.

Känner vikthets

Hon berättar att hon väger sig två gånger om dagen och har fått en osund relation till sin kropp och mat. Hon är kritisk mot regionen och säger att de stirrat sig blind på kilo och inte sett människorna bakom.

Johan Skoglund, verksamhetschef för kvinnokliniken i Jönköping, svarar på kritiken:

– Vi värnar om både mamman och det blivande barnet i våra beslut. Vi vet att en BMI-gräns är viktig för båda parter. När man hör av sig till oss så får man hänvisning och råd om hur man kan gå vidare med sin viktnedgång.

Att hon inte ens kunde få en utredning och då få veta att felet låg i den manliga faktorn, vad svarar du på det?

– Om man ska genomgå behandling så är gränsen 30, så därför är det viktigt att man är där innan man ens utreder. Det gäller även om det beror på mannen, säger Johan Skoglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer