Nu kan prover analyseras snabbare för att hitta fler fall av coronaviruset. Egen analysverksamhet startas på Ryhov, berättar viträdande smittskyddsläkare i Jönköping David Edenvik. Foto: Centers for disease control and prevention, EPA / TTLii Almnäs

Corona-prover ska analyseras på Ryhov

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län startar nu en egen analysverksamhet för tester av coronaviruset. Hittills har man skickat proverna till Göteborg för analys, men för att få snabbare svar så inleds nu egen verksamhet vid länssjukhuset Ryhov.

Inom de närmaste dagarna räknar Region Jönköpings län med att vara igång med egna analyser. Vid brådskande fall ska provsvaret kunna vara klart på bara några timmar, enligt David Edenvik som är biträdande smittskyddsläkare.

Prover för att hitta virus hos personer tas i princip dagligen på patienter.

Corona Jönköping

– Det har ju ökat betydande bara den här veckan från förra veckan, säger David Edenvik.

På tisdagen låg siffran på antalet testade personer i länet på 101 personer och hittills har Region Jönköpings län totalt 10 konstaterade fall av covid-19.

Under tisdagskvällen sattes även ett provtagningstält för corona upp i Jönköping utanför länssjukhuset Ryhov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet