Dansarna tog plats på scen på Jönköpings teater. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Dansare med funktionsvariationer ger show i Jönköping

Publicerad

I torsdags var det premiär för ”En scen för alla” i Jönköping. Dansföreställningen där de medverkande har funktionsvariationer brukar gå för utsålda hus i Jönköping. Efter föreställningarna kommer delar av ensemblen till Italien för att medverka vid en dansfestival.

Det är bara några minuter kvar till premiären. Charlotte Ylenstrand övar in i det sista på sin solodans Tystnaden. Hon får hjälp av bland andra Mazen Gabro Mourad som är danspedagog och koreograf för gruppen. Det går inte riktigt som planerat men Charlotte verkar ta det med en klackspark – även om hon medger att hon är nervös.

– Det är roligt. Det är fantastiskt att få vara här och dansa, säger Ylenstrand medan hon sminkas i logen.

Varit mer ”många, många gånger”

– Jag är duktig på att dansa. Jag är grym på det, säger hon.

Hon har varit med ”många, många gånger”, av de sju åren som ”En scen för alla” har arrangerats. Temat för året är ”vilda västern” och tar bland annat upp indianers historia. Flera av dansarna uppträder som indianer eller cowboys.

Individer med talang

Det var Valbone Shosholli som grundade ”En scen för alla”. Hon är också ansvarig enhetschef för verksamheten som sedan 2017 är en daglig verksamhet.

Shosholli vill inte fokusera på att

Valbone Shosholli är grundare av En scen för alla. Foto: Sandra Wennergren/SVT

de medverkande har funktionsvariationer utan vill istället se individerna med sina begåvningar och talanger.

– De är begåvade och det är hög kvalitet på dansen, säger hon.

Fyra tlllfällen

”En scen för alla ger fyra” ges vid fyra tillfällen i Jönköping och efter det åker några ur ensemblen till Italien.

– De såg den höga kvaliteten på dansen och bjöd sedan in oss för att uppträda en helg i december, säger Valbone Shosholli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.