Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Carina Gyll på Transportstyrelsen svara på tre frågor om varför kraven ser ut som de gör för att få bli lokförare och om vi kan vänta oss en översyn framöver. Foto: Transportstyrelsen/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Därför är det så hårt ställda krav för att bli lokförare

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra som sökte lokförarutbildningen sållades bort. Nu väcks frågan om det ställs för höga krav för att komma in på utbildningen. I klippet ovan hör du Transportstyrelsen svara på skolans önskemål om att se över regelverket.

Trots att det råder lokförarbrist i landet har tågutbildningen i Nässjö bara tagit in 5,5 procent av de personer som sökt till utbildningen. Nu väcker ansvariga på skolan frågan om de hårt ställda antagningskraven kanske borde ses över för att få fler färdigutbildade lokförare med tanke på att det är brist i branschen.

EU-bestämmelser

Kraven för att få ett lokförarbevis i Sverige baseras på hur reglerna ser ut i EU. Men EU-kommissionen ser just nu över direktivet, bland annat för att få fler unga att attraheras av lokföraryrket.

– Det här är ganska gamla bestämmelser. Direktivet kom 2007. Mycket har hänt sedan dess, inte minst med tekniken, säger Carina Gyll som jobbar på väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.

Det går 28 elever på den ett år långa utbildningen i Nässjö för att bli lokförare. Men det var 511 som sökte utbildningen och majoriteten sållades bort i olika tester.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.