Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sportchefen Anders Fröjd om problematiken att internationella förare kör stora tävlingar utomlands. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

Därför har Lejonen inte vunnit på 14 år – sportchefen känner sig sviken

Uppdaterad
Publicerad

14 år har gått sedan Lejonens senast SM-guld. Det ser sportchef Anders Fröjd flera anledningar till – bland annat att internationella förare har prioriterat andra tävlingar.

– Jag har blivit sviken en del, säger Anders Fröjd.

Krocken mellan stora tävlingar i Europa och avgörande matcher för Lejonen i Gislaved har påverkat förarnas prestation säger Anders Fröjd till SVT – hör honom berätta mer om det i klippet.

Trots favoritskap har Lejonen inte vunnit SM-guld sedan 2009. Ifjol föll man i semifinalen mot Dackarna, som till slut blev SM-mästare efter en finalseger mot Västervik.

Lejonens sportchef ser flera anledningar till guldtorkan, där en är att fler lag kommer över bra maskinmaterial.

– Alla kommer över bra grejer. Har du bra grejer kan du slå vem som helst. Det gör att det blir väldigt svårt att vinna, säger Anders Fröjd.

Siktar på final

I år är det ett annat Smålandslag som hålls högst av tränarkåren. Västervik har fått fyra av åtta lagledarröster. Det lägger inte Anders Fröjd någon större vikt vid.

– Det betyder ingenting egentligen. Förra året tror jag att vi fick lika många röster som Västervik och ingen av oss vann.

Känns det rentav skönt?

– Vi har vår målsättning. Vi ska köra final, sen om det blir mot Västervik eller Dackarna spelar det ingen roll. Och när man väl är i final är det guld som gäller.

Speedwaysäsongen inleds 7 maj. Då möter Lejonen Rospiggarna i Hallstavik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.