David Gustafsson har byggt lego sedan han var ett år gammal. I klippet ovan ser du legokopian av hans bil – i full skala. Foto: SVT

David bygger en legokopia av sin bil – i full skala

Uppdaterad
Publicerad

Sedan David Gustafsson var tio år har han tänkt på att bygga en legobil i full skala. En vinst i tv-programmet Lego Masters i fjol, där han vann 1,2 ton lego, har gjort drömprojektet möjligt.

– Jag tänkte att nu när jag har chansen och har fått så mycket lego kan jag göra något som jag ”drömt” om sedan tioårsåldern – att bygga min egen bil i fullskala, säger David Gustafsson, som bor i Jönköping.

Den 21-åriga legokreatören har byggt lego sedan han var ett år. Numera kan han försörja sig på att konstruera lego-kreationer till olika företag. I fjol vann han alltså Lego Masters, tillsammans med Rickard Stensby, och vinsten var drygt 370 000 legobitar. Han håller till i sin studio i Bankeryd när han bygger.

Legobilsturné

Det största projektet just nu är bygget som ska bli en kopia av Davids egen Volvo – i naturlig storlek. Han siktar på att vara klar inom ett år.

– Sedan är planen att hyra ut bilen till olika kreatörer som vill skapa intressen. Ett sådant här bygge drar ju ganska mycket uppmärksamhet. Det kanske även blir en Sverige-turné eller till och med en Europa-turné, säger han.

Vad på bilen är inte tillverkat av lego?

– Det är en stor ram under hela bilen som är gjord av stål. Den har även två axlar, riktiga däck och fälgar samt ett stort golv av trä. Allt ovanpå det kommer att bestå av lego.

Kommer bilen gå att köra?

– Ja, det hoppas jag, just nu går det att rulla den och svänga. Jag skulle verkligen vilja få in en elmotor på bakaxeln, så att man kan köra den lite, säger David Gustafsson.

Se bilen rulla i inslaget och hör David berätta om svårigheterna med att bygga en legobil i fullskala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.