Polisen utför en teknisk undersökning på platsen där de avlidna männen hittades. Foto: Privat/Anders Björk

De döda männen på rastplatsen dog troligen av avgasförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den preliminära muntliga dödsorsaken kommit för de två män som hittades på en rastplats mellan Jönköping och Gränna på påskafton.

– Det är höga halter av kolmonoxid, alltså avgaser, säger Stefan Sundling, chef för Jönköpingspolisens grupp för grova brott.

Enligt polisen hade förbipasserande reagerat på att bilen stått slarvigt parkerad och i bilen fanns två män som verkade utslagna. Snart kunde sjukvårdspersonal konstatera att båda männen var döda.

Obduktionen av männen var klar i slutet av vecka 14, men eftersom Rättsmedicinalverket inte kunde fastslå någon dödsorsak begärde polisen i Jönköping kompletterande undersökningar.

Väntar på definitivt besked

På tisdagen meddelade Stefan Sundling att den preliminära muntliga dödsorsaken har kommit och att det tyder på läckande avgaser i bilen orsakat de båda dödsfallen.

– Vi avvaktar ett definitivt besked, säger Sundling.

Hur lång tid kan det ta innan det kommer?

– Vet ej, det har hänt att vi har fått vänta upp till två månader. Det är därför vi går ut nu och berättar om den preliminära dödsorsaken.

Polska medborgare

Sundling har tidigare uppgett att de båda männen är polska medborgare och att de anhöriga är underrättade. Enligt honom är männen i 50-årsåldern.

Brottsrubriceringen är fortfarande vållande till annans död i väntan på att den definitiva dödsorsaken har kommit, men utredningen är vilande fram till dess. De preliminära uppgifterna tyder på att det varit något fel på bilen som orsakat att de båda männen dött av avgaserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.