Emil, Moa, Maximilian och Filippa hade alla en dröm om att få arbeta med förbränningsmotorer. Men när de började på fordonsprogrammet förstod de snabbt att ett stort teknikskifte pågår i bilbranschen. Trots deras primära ambitioner ser de positivt på att arbeta med el-bilslära. Foto: SVT

De drömde om att få meka – nu utbildas de i elbilslära

Uppdaterad
Publicerad

Emil, Moa, Maximilian och Filippa hade alla en dröm om att få arbeta med förbränningsmotorer. Men när de började på fordonsprogrammet förstod de snabbt att ett stort teknikskifte pågår i bilbranschen. Istället för att få meka med motorerna blev det mycket studier om elbilslära.

När eleverna började på fordonsprogrammet såg de framför sig att skruva och meka med fossildrivna bilar, men nu möts de av en annan verklighet när tekniken utvecklas i snabb takt och alltmer hybrid- och elbilar tar plats i samhället.

– Jag personligen vill ha kvar förbränningsmotorerna, men elbilar är ett smart sätt att ta sig fram och det är väldigt coolt hur de har fått elbilarna att fungera, säger Emil Hellberg, elev på Fordonsprogrammet på Njudungsgymnasiet.

Stor skillnad på tekniken

Moa Svensson som går första året på fordonslinjen håller med Emil Hellberg.

– Det är ju en väldigt stor skillnad på en elbilsmotor och en förbränningsmotor. Det kan nog bli kul med elbilslära när man kommer in i det mer, men det är ju fortfarande roligare med en förbränningsmotor, säger hon.

Se mer om fordonselevernas tankar om teknikskiftet i bilbranschen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.