Titta på klippet och se vad folk i Jönköping tycker kännetecknar ett fint hus. Foto: Jönköpings kommun/SVTVisa alla (14)
Visa alla (14)

De här husen nomineras till Stadsbyggnadspriset i Jönköping

Publicerad

Nu är nomineringarna klara till Stadsbyggnadspriset i Jönköpings kommun klara. I januari delas priset ut för 25:e gången och här presenterar vi de nominerade.

Husen tävlar i tre olika klassen: god byggnadsvård, god arkitektur och god livsmiljö. Det är totalt tretton byggnader som tävlar om att få priset.

I klassen för god byggnadsvård är tre hus nominerade: Stora hotellet, Hällstorp Hammaren och Villa Majsäter. Här uppmärksammas bland annat varsam och pietetsfull ombyggnad, liksom vård eller restaurering av en äldre byggnad.

Stora hotellet Foto: Jönköpings kommun
Hällstorp Hammaren Foto: Jönköpings kommun
Villa Majsäter Foto: Jönköpings kommun

I klassen god arkitektur är sex hus nominerade. Det ska vara en ny byggnad eller tillbyggnad som är tilltalande i sig och i sitt sammanhang. De nominerade är radhus i kvarteret Vejden 6 på Ekhagen, det nya flerbostadshuset ”Solsidan” vid Brunstorp, ett fritidshus på Visingsö, ett flerbostadshus i Hovslätts ängar, ett nytt flerbostadshus vid Huskvarnavägen och Asecs nya tillbyggnad.

Vejden 6. Nybyggnad av radhus på Ekhagen. Foto: Jönköpings kommun
Solsidan. Nybyggnad av flerbostadshus vid Vättern (Brunstorp). Foto: Bengt Tolf
Rönäs 3:3. Nybyggnad av fritidshus. Foto: Dan Johansson/Jönköping kommun
Hovslätts ängar, nybyggnad av flerbostadshus. Foto: Thomas Ahlebro/Jönkpöngs kommun.
Vingården 3, nybyggnad av flerbostadshus. Foto: Bert Noorlander/Jönköpings kommun
Asecs, tillbyggnad av affärshus. Foto: SVT

Den tredje gruppen kallas god livsmiljö. Där premieras byggnadsverk eller en anläggning som bidragit till att utveckla en god livsmiljö, ekologiskt, socialt eller på annat sätt t ex god tillgänglighet. Här är fyra nominerade: cykelgaraget vid järnvägsstationen, en nyplanerad allé med lindar och ekar i Fredstorp, ett bostadshus med vidbyggt växthus och en nybyggd kontor-/industribyggnad.

Cykelgaraget vid järnvägsstationen, cykelboxar på infartsparkeringar samt säkerhetsåtgärder på Herkulesvägen. Foto: Jönköpings kommun
Fredstorp 1, anläggande av viltvatten samt nyplantering av allé. Foto: Jönköpings kommun
Bohult 2:11, nybyggnad av växthus kombinerat med enskilt avlopp samt siktlinjer i terräng. Foto: Jönköpings kommun
Hedenstorp 2:33, nybyggnad av kontor/industri Foto: Jönköpings kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer