Hans Svensson, Ing-Britt Lage och Linnéa Henningsson protesterar mot kommunens Brysselresa. Foto: Jonas Tubbin

De kritiserar kommunledningens flygresa till Bryssel

Publicerad

Kommunledningen i Gislaved reser på en studieresa till Bryssel i slutet av mars. Men resan upprör – framförallt är det transportsättet som får kritik.
– Man väljer att flyga till Bryssel när klimathotet borde vara så uppenbart för alla, inte minst våra politiker, säger Hans Svensson.

Den 24-26 mars reser 26 personer ur kommunledningen till Bryssel. Bland annat ska de besöka den Europeiska regionkommittén. Syftet med resan är att lära sig mer och knyta kontakter som kan gynna kommunens EU-samarbete. Resan kostar cirka 175 000 kronor – 6 700 kronor per person för flygresa och två hotellnätter.

Protest utanför kommunhuset

Men resan har upprört en del av kommuninvånarna i Gislaved. Flera kritiska insändare har publicerats i lokalpressen och nu har några av dessa tagit kontakt med varandra för att ta frågan ytterligare ett steg. Det är bland andra Ing-Britt Lage, Hans Svensson och Linnéa Henningsson. Den sistnämnda står varje torsdag utanför kommunhuset i Gislaved för att uppmärksamma klimathotet. Nu på torsdag eftermiddag klockan 16 får hon sällskap i en manifestation mot kommunledningens planerade resa.

– Den här resan är väldigt onödig. Vi måste spara på miljön och sedan finns det andra viktigare saker att satsa på, säger Ing-Britt Lage.

Gruppen menar att det finns ett stort missnöje mot resan bland invånarna i kommunen.

Vad hoppas ni att den här manifestationen ska leda till?

– Efter de här protesterna så tror jag att politikerna inser att det här beslutet var tokigt och jag tror inte att de gör om en sådan här resa i framtiden, säger Hans Svensson.

Avböjer intervju

Kommunalrådet Carina Johansson (C) lovar först att vi ska få en intervju med henne om den kritiserade resan. Men när vi sitter i kommunens foajé får vi ett sms om att hon inte vill kommentera den. I stället hänvisar hon till en artikel på kommunens webbsida som publicerades för några veckor sedan.

I den uttalar sig avdelningschefen för hållbar utveckling i kommunen, Amra Salihovic, på följande sätt:

– Vi stödjer ett hållbart resande i kommunen och vill att man undviker att flyga i så stor utsträckning som möjligt, men i vissa fall är det tyvärr svårt att undvika. I det här fallet har flyget bedömts vara det mest rimliga transportsättet från Sverige till Bryssel i förhållande till resans längd och omfattning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer