150 timmar utan avbrott. Så länge har Jonas Brännström och hans kompisar suttit och läst ur Marcel Proust mästervek. Foto: Fredrik Weibull/Scanpix

De har högläst 150 timmar i sträck

Uppdaterad
Publicerad

Sju studenter har turats om att läsa dygnet runt sen i fredags. Snart är de klara med världens längsta ljudbok.

I en liten lägenhet i Jönköping har de sju killarna turats om att högläsa dygnet runt. Snart har de tagit sig igenom hela Marcel Proust sju delar stora prosaverk ”På spaning efter den tid som flytt”.

Man kan fråga sig varför sju unga killar ger sig på en sådan långbänk, men förklaringen är enkel. Det var de kända tv-profilerna Filip och Fredrik som slängde ut en utmaning. I sitt program Breaking News utmanade de tittarna att sträckläsa mastodontserien, och killarna nappade.

150 timmars sträckläsning

I fredags satte de igång och idag, cirka 150 timmars sträckläsning senare, blir de alltså klara. Hela projektet har livestreamats på webben för att försäkra att man inte fuskat.

Vad som händer med inspelningen nu är dock inte klart. Killarna själva har inga planer.

-Det är upp till Filip och Fredrik om de vill göra något med det, säger de.

Och vad tyckte de om läsningen då? Sådär blir betyget.

-Det är väl inget jag själv skulle läsa för nöjes skull, säger en av läsarna, Andreas Söderman.

På spaning efter den tid som flytt (À la recherche du temps perdu) är en romansvit i sju delar av den franske författaren Marcel Proust, som utgavs åren 1913–1927. Romansviten räknas till den litterära modernismens centrala prosaverk, tillsammans med Robert Musils Mannen utan egenskaper och James Joyses Odysseus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer