Begravningsceremonin omfattas av en del särskilda åtgärder. Foto: TT

Nu ska två coronadöda begravas – ”ingen öppen kista”

Uppdaterad
Publicerad

Av de hittills nio personer som avlidit i sviterna av coronaviruset i Region Jönköpings län, ska två begravas i Nässjö kommun. Steens Begravningbyrå ska utföra själva begravningsceremonin, som omfattas av en del särskilda åtgärder.

Att det är speciella tider märks på begravningsbyrån. Birgitta Rydén berättar att de dels får många frågor om hur själva begravningen kan utföras när det finns risk för smitta i samhället, och också att fler vill ha ceremonin snabbare.

– Det är ju för att läget är som det är. Många väljer att ha begravningen endast för familjekretsen och väljer bort minnesstunden.

Corona Jönköping
På Steens Begravningbyrå som Birgitta Rydén jobbar på ska två personer som avlidit i sviterna av coronaviruset begravas. Foto: Kristin Renulf/ SVT

Kistan få inte öppnas

Begravningsbyrån har just nu fått uppdraget att hjälpa till med begravningar av två personer som avlidit i sviterna av coronaviruset. Eftersom personerna har tagits om hand av sjukvården har kropparna svepts in på ett säkert sätt och sedan placerats i kistorna. Detta för att smittan inte ska spridas.

– Sedan sätts en liten märkning på kistan, att den här personen hade coronasmittan. Det är för att alla som handhar kistan ska veta att den inte får öppnas. Inga personliga avsked med öppen kista får göras efter att den stängts, säger Birgitta Rydén.

Hur har det varit att hantera de här begravningarna?

– Än har det inte varit något problem. Men det är väldigt bra om den anhörige talar om att det rör sig om en person med smittan. Det är en säkerhet för alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet