Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På dagverksamheten på Alinderska i Vetlanda tillverkar de ansiktsskydd av overheadpapper. Foto: Fredrik Weibull

Dagverksamhet i Vetlanda tillverkar ansiktsskydd av overheadpapper

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll runt om i länet kan det bli brist på skyddsutrustning för personalen inom sjukvården och omsorgen. På dagverksamheten i Vetlanda tillverkar de ansiktsskydd av overheadpapper.
– Vi fick frågan om vi kunde hjälpa till, säger Anna Lindberg, områdeschef i Vetlanda.

Vid ett bord sitter flera personer och jobbar för fullt. Några klipper, andra mäter och någon sätter ihop ansiktsskydd som sedan kan användas av både sjukvårdspersonal och omsorgspersonal.

Annorlunda situation

Till dagverksamheten på Alindeska kommer personer som har problem med psykisk ohälsa för att prat, umgås, pyssla och utföra en del enklare monteringsjobb. Men sedan lite mer än en vecka tillbaka tillverkar både personalen och de som kommer till verksamheten ansiktsskydd av gamla overheadpapper.

– Vi brukar ju hjälpa till när det behövs med utskick och andra saker. Men det här är en situation som vi inte varit med om tidigare, säger Anna Lindberg.

Anna Lindberg områdeschef i Vetlanda. Foto: Fredrik Weibull

Hur känns det att hjälpa till med detta?

– Det känns bra att vi kan vara med och bidra, säger hon.

Pernilla Karlsson sitter på ena kanten av bordet och klipper banden som sitter runt huvudet.

– Det känns bra med lite variation mot det vi brukar göra, sedan är det ju bra att det används inom sjukvården, säger hon.

Inte godkända ansiktsskydd

Den utrustning som används i vård och omsorg ska vara godkänd och även CE-märkt. Så är inte fallet med de ansiktsskydd som tillverkas på dagverksamheten i Vetlanda och på många andra håll i Sverige just nu.

Arbetsmiljöverket snabbutreder nu möjligheten att godkänna icke CE-märkt skyddsutrustning och kommer inte dela ut några sanktionsavgifter mot kommunen som använder skydd som inte är märkta. 

Vetlanda kommun säger att man anser att de ansiktsskydd som tillverkas där är säkra och man kommer att fortsätta att använda dem. 

 - Vi har som alla andra vårdgivare brist på skyddsutrustning och då bland annat visir. Det finns inte tillräcklig mängd att få tag i hos någon annan leverantör i dagsläget, säger Helen Karlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vetlanda kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet