Heather Svensson från Sävsjö och Ewelina Axell från Huskvarna, har båda lämnat in medborgarförslag om gratis mensskydd i skolan. Hör dem berätta i klippet. Foto: SVT

De vill ha gratis mensskydd i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har två olika medborgarförslag lämnats in i länet om att elever bör få gratis mensskydd i skolan. I dagsläget är det ingen kommun i Jönköpings län som har gratis mensskydd på samtliga skoltoaletter, men flera delar ut vid akut behov.

Det vanligaste är att mensskydd kan hämtas hon skolsköterskan eller annan skolpersonal. Vissa skolor har också bindor eller tamponger på en särskild toalett.

Men Heather Svensson från Sävsjö tycker att gratis mensskydd skulle finnas mer lättillgängligt på samtliga skolor.

– Skolsköterskan kanske inte alltid finns på plats och det tar tid från skolarbetet att springa runt och leta efter personal. Tjejer kanske inte heller vill berätta att de har mens.

”Tabubelagt ämne”

Heather Svensson läser till barnmorska och anser att mens fortfarande är ett tabubelagt ämne.

– Gratis mensskydd skulle vara ett jättebra sätt att börja prata mer om mens, även med killar. Och det skulle bidra till en tryggare skolgång för tjejer.

Medborgarförslaget har besvarats av Sävsjö kommun som anser att det är tillräckligt som det är idag, att mensskydd kan hämtas hos skolsköterskan. Tidigare erfarenhet av att skydden missbrukas gör att de inte läggs ut på skoltoaletterna.

En klassfråga

Även i Jönköpings kommun har ett medborgarförslag om gratis mensskydd i skolorna lämnats in. Ewelina Axell, som även är ordförande i Feministiskt Initiativ i Region Jönköping, som skrivit förslaget tycker att mensskydd är en klassfråga.

– Det kostar pengar och blir en extra utgift för dem som har mens.

Enligt en beräkning som Jönköpings kommun ha gjort efter siffror i Ewelina Axells förslag, skulle gratis mensskydd på skolorna i kommunen kosta omkring tre miljoner kronor vardera inom grund- respektive gymnasieskolan.

Det är mycket pengar, skulle inte de kunna användas till andra delar i verksamheten?

– Så är det, men det handlar om prioriteringar och vad man vill lägga skattepengarna på, säger Ewelina Axell.

Även Jönköpings kommun har besvarat medborgarförslaget med att man just nu nöjer sig med att mensskydd finns att hämta hos skolsköterska vid behov. Men medborgarförslaget har väckt en diskussion om ämnet som enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande fortfarande pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.