Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jessica Lifström, tillförordnad institutionschef på Långanäs, berättar i klippet hur hon ser på att flera avdelningar nu behöver stänga ned. Foto: SVT/Linda Mathillas

Sis-hem i Långanäs stänger hälften av avdelningarna – allvarliga brister upptäckta

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av avdelningarna på Sis ungdomshem Långanäs utanför Eksjö måste stängas med omedelbar verkan. Detta efter att flera allvarliga brister i brandskyddet upptäckts.

Tre av ungdomshemmets sex avdelningar stängs från och med skärtorsdagen efter att räddningstjänsten hittat allvarliga brister vid en brandskyddsinspektion.

– Det blev tydligt att vi måste stärka upp. Vi kan helt enkelt inte ha ungdomar, där vissa är inlåsta, hos oss under dessa omständigheter, säger tillförordnad institutionschef Jessica Lifström till Smålands-Tidningen som först rapporterade om bristerna.

Beslutet innebär att 14 ungdomar nu fått flytta från Långanäs.

Hör tillförordnad institutionschef Jessica Lifström berätta mer om hur Sis-hemmet påverkas av att stänga ner avdelningar – i videoklippet

Kända brister i brandskyddet

Det var efter att företrädare för Sis-hemmet uttryckt oro för brandsäkerheten som räddningstjänsten gjorde en tillsyn av byggnaderna – en tillsyn som gjordes i mitten av mars.

Det visade sig då att en utredning om brandskyddet, beställd av fastighetsägaren, gjorts redan 2021 där flera brister framkom.

Bristerna beskrevs av räddningstjänsten som mycket allvarliga. Bland annat att det saknades skydd mot brand- och rökspridning via ventilationssystemet i hela byggnaden.

Nu skriver räddningstjänsten i sitt yttrande: Trots att drygt 2,5 år förflutit sedan utredningen presenterades har inga av de bristerna som ligger till grund för nyttjandeförbudet avhjälpts.

Räddningstjänsten kräver nu bland annat att ventilationssystemet byggs om, vattensprinkleranläggning installeras och att fönster och dörrar brandsäkras.

Fastighetsägaren hänvisar frågor om tidigare kända brister i brandskyddet till Statens institutionsstyrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.