Dement person kastade kniv mot personal på boende. Foto: TT

Dement kastade kniv mot personal – kommunen lex Sarah-anmäler

Uppdaterad
Publicerad

En dement person på ett demensboende i Jönköpings kommun utsatte personal och andra boenden för våld. Nu har äldrenämnden lex-Sarah-anmält händelserna till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Händelserna ska ha skett under 2019. Vid ett tillfälle kastade den boende kniv mot en personal på boendet. Därefter har personen gått till fysiskt angrepp mot flera andra boenden på demensboendet. Flera boenden har i samband med händelserna visat oro genom att i större utsträckning isolera sig i sina egna lägenheter istället för att vistas i allmänna utrymmen. 

Emma Carlsson, SAS (socialt ansvarig socionom) i Jönköpings kommun, skriver bland annat i anmälan:

”Samtliga boenden på demensenheten påverkas om hot och våld och utåtagerande beteende under denna längre period, vilket SAS bedömer som ett allvarligt missförhållande enligt lex Sarah.”

Emma Carlsson skriver vidare i anmälan att hon bedömer att en liknande händelse skulle kunna inträffa i verksamheten igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.