Thomas Juneborg organisationen Vimpa (vi med personlig assistans)

Demonstration mot tuffare assistansregler

Uppdaterad
Publicerad

Hotet om att sin mista assistans får nu funktionshindrade runt hela landet att agera. Lördagen den tredje december är internationella funktionshindersdagen och då hålls demonstrationer från norr till söder i protest mot de tuffare tolkningarna av LSS-lagen.

– Det är hundratals personer runt om i landet som har mist sin assistansersättning och många tusen som är oroliga för att göra det, säger Thomas Juneborg som företräder organisationen Vimpa (vi med personlig assistans), i Jönköpings län.

Han har själv en cp-skada och känner också han en oro för att på sikt mista assistansen. Han berättar att lagen om assistans inte har ändrats men att regeringen väljer att göra en tuffare tolkning än tidigare. Och allt handlar enligt Thomas om besparingar.

En rättighet

– Så ska det inte vara. LSS (lagen om assistans) är en rättighet. Och vi som har livslånga behov ska inte behöva vara rädda för att förlora ersättningen, men så är det idag, säger Thomas Juneborg.

Han hoppas att det blir många som kommer i morgon och det är främst tre krav som kommer att ställas.

Flera krav

– Man ska sluta förtala assistansen, för det är väldigt mycket prat om att det kostar för mycket pengar och att kriminaliteten härjar vilt – utan att någon vet om det verkligen är så. Det måste också bli slut på avslag tills man utrett konsekvensen av den striktare tillämpningen av lagen och sedan ska inte de olika LSS-insatserna ställas mot varandra, säger Joneborg.

I Jönköping samlas demonstranterna på Hovrättstorget imorgon klockan 13, för att sen marschera till Hoppets torg. Där blir det sen tal och musikunderhållning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer