Så här såg det ut utanför polisstationen i Eksjö vid 14-tiden på onsdagen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Demonstration utanför polisstationen i Eksjö efter dödsskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Minst hundra personer samlades utanför polishuset i Eksjö på onsdagseftermiddagen för att manifestera mot att en man sköts till döds av polisen den 23 december.

Enligt SVT:s reporter Gustaf Söderström var det poliser ute för att prata med demonstranterna. Folksamlingen hade inget demonstrationstillstånd.

– Det var stundtals lite laddad stämning och demonstranter gick ner och blockerade även vägen. Vi kom med bilen och blev stående några minuter eftersom det blev kö, berättar Gustaf Söderström.

Andra vittnen från Eksjö berättar att demonstranterna senare tågade vidare mot centrala Eksjö. På banderoller ska det bland annat stått ”stoppa polisvåldet” och liknande. Ett tiotal polisbilar ska ha följt med i anslutning till demonstrationståget.

Demonstranter gick även ut på den närliggande vägen utanför polisstationen, vilket orsakade köer i trafiken. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Tagit in personer till förhör

En anmälan om brott mot ordningslagen har upprättats eftersom det är en allmän sammankomst som saknar tillstånd.

”Polisen följer sammankomsten och kommer se till att lagar och regler följs och att allt går lugnt till och avlöper väl”, skriver polisens presstalesperson Daniel Söderqvist på myndighetens sajt.

Sammankomsten upplöste sig själv efter drygt två timmar när människor gått mellan olika platser i Eksjö. Polisen har tagit in tre personer för förhör och en person har omhändertagits för störande av allmän ordning. En anmälan om sabotage mot blåljusverksamhet har också upprättats. Under kvällen kommer polisen ha kvar extra resurser i Eksjö.

Larmades om misstänkt inbrott

Det var klockan 03.09 dagen innan julafton som polisen fick ett larm om att en person höll på att krossa rutor och eventuellt försökte ta sig in i en fastighet med flera lägenheter i Eksjö. När polispatrullen kom till platsen träffar de på mannen i 25-årsåldern och tumult uppstod.

Enligt polisen var mannen, som är välkänd av polisen sedan tidigare och hemmahörande i Eksjö, beväpnad med någon form av tillhygge. Polisen avlossade skott mot mannen som sedan fördes till sjukhus där han avled. Polisen vill inte säga mer om händelsen utan hänvisar till kommande utredning.

Mycket ovanlig händelse

Polischefen på höglandet, Jonas Lindell, har tidigare kommenterat polisens dödskjutning som en händelsen som är både är tragisk och mycket ovanlig.

– Här på höglandet kan jag inte ens minnas att vi haft den här typen av utgång, sa Jonas Lindell den 23 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.