Erica Storckenfeldt, beredskapshandläggare Länsstyrelsen Jönköping. Foto: SVT

Situationen med torkan ett allt större problem

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av att situationen med torkan blir allt värre håller länsstyrelsen nu regelbundna möten men bland andra LRF, kommunerna i länet och Regionen.

Under måndagen hölls ett av mötena där läget med de sjunkande vattennivåerna noggrant följs.

– Syftet är att få en gemensam lägesbild, hur det ser ut med vatten och med konsekvenserna med torkan, säger Erica Storckenfeldt, beredskapshandläggare Länsstyrelsen i Jönköping.

Konsekvenserna rör just nu främst jordbruket och fodertillgången. Årets skörd väntas bli den sämsta sedan 1992, det visar Lantmännens prognos för 2018. Även hästägare har problem med bete och för en del privatpersoner som har egna brunnar börjar dricksvattnet sina. 

– Det är ett allvarligt läge.

Är det bara nederbörd att vänta på eller kan man göra något ytterligare?

– Huvudlösningen är att det börjar regna, men det rår vi ju inte på. Det vi kan göra så länge är att försöka hantera konsekvenserna så gott det går. Och var och en kan bidra genom att tänka över sin egen vattenförbrukning så att man är sparsam med det som finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer