Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ivanka Nizic och Ellen Undevall vårdar just nu svårt sjuka coronapatienter på Länssjukhuset Ryhov. Foto: SVT/Linda Mathillas

”Det är ett läge som man inte kunde förutse”

Uppdaterad
Publicerad
Just nu är situationen på intensivvårdsavdelningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping stabil, enligt intensivvårdssjuksköterskorna Ivanka Nizic och Ellen Undevall. Samtidigt har de kastats in i en situation som de inte kunnat förutse.

Ellen Undevall arbetade tidigare på akutvårdsavdelningen men har bytt avdelning till intensiven där hon nu vårdar svårt sjuka patienter.

– Det känns extra mycket just nu att man gör något meningsfullt och det blir en drivkraft, säger Ellen Undevall.

Kollegan Ivanka Nizic är inne på sitt sjätte år på intensivvårdsavdelningen. Hon säger att den största skillnaden på arbetet idag är att de tvingas bära skyddsutrustning för att inte bli smittade.

– Den vård vi ger nu skiljer sig inte så mycket från hur vi annars vårdar svårt lungsjuka.

Är du orolig för din egen hälsa?

– Jag känner ingen oro när jag är på arbetet. Vi har ju personliga andningsmasker. Jag kan känna mig mer rädd ute i samhället eftersom jag inte har kontroll och jag försöker undvika platser där det kan föreligga smitta, säger Ivanka Nizic.

Hör de båda i ett längre reportage här ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet